Author Topic: 2002 Bandit 1200 speedometer not working  (Read 1382 times)

Offline bluebandit02

  • Board Regular!
  • **
  • Posts: 10
2002 Bandit 1200 speedometer not working
« on: January 30, 2018, 04:18:06 PM »
Good day folks,
I know this has been discussed on here but it was years ago and it was suggested I start a new discussion. My back is the 2002 1200S

So the other day on my way to work my speedo started to go. I was going over 50km for sure but it wouldnt go any higher than 40km/h. When I came to a stop it would drop to zero then work properly (although delayed) until it reached 40km/h again. Now it doesnt work at all.

The needles sweep when i turn the ignition on and the tach and odometer work but nothing on the speedo needle.

I read in the old post to check the sensor on the countershaft cover for debris but other than that is there anything else I can do? There was also mention of schematics to assist with running the wire but they were on photobucket or something and dont seem to be available anymore.

Any suggestion would be great. Thanks
2002 1200s, ART exhaust, mra windscreen, givi bags, stage one jet kit

Offline RDUBandit

  • Board Homesteader!
  • ***
  • Posts: 157
  • All or nuthin', more or less...
Re: 2002 Bandit 1200 speedometer not working
« Reply #1 on: January 30, 2018, 06:33:18 PM »
Check the pickup that's bolted onto the sprocket cover.  Then trace the wires up to the connector and from there to the speedometer.  There should be 3 wires, ground (B/W) and two others (they are different colors on either side of the connector) that run to the speedometer.  Look for frayed, or rubbed wires or poor/dirty/corroded connections.
Dave...
2004 Bandit 1200S (>92k miles; lotsa mods; SOLD)
2002 Bandit 1200 (>13k miles; more mods)
1997 Bandit 1200 (>3k miles; most mods)
2005 Ducati Monster S4R (>48k miles; ditto)
2003 Triumph Speed Triple (SOLD)
2013 Yamaha FJR1300 (5k miles)
IBA Member #28454

Offline China Greg

  • Board Homesteader!
  • ***
  • Posts: 194
  • Tighten it 'til it Loosens then back-off 1/4 turn
Re: 2002 Bandit 1200 speedometer not working
« Reply #2 on: February 06, 2018, 09:23:44 AM »
I've had problems with my first Gen speedos... they are front-wheel activated, analog... the problem with them seems to be the needle starts to SWING after a while...especially on longer trips; for example, at 75 mph it may swing back and forth from 60 to 85, and you have to take the average!

I'm wondering if it has anything to do with the cable ... being dry? maybe the gear?
Black '98 B12S, JE 1216cc bore kit, port work, Yosh RS3, Ivan jetting, drag bars, modified Corbin Gunfighter, Hyperpro shock, Racetech Gold valve kit, stainless lines, Wave rotors, polished wheels, fender eliminator, bar-end mirrors, NEP throttle lock, Adaptiv TPX radar detector...140K miles

Offline bluebandit02

  • Board Regular!
  • **
  • Posts: 10
Re: 2002 Bandit 1200 speedometer not working
« Reply #3 on: May 09, 2018, 01:31:49 PM »
Well I was able to solve the problem simply by dumping all the water out that had collected in the connector between the speedo wires and the pickup on the sprocket ( its located under the seat. Just follow the wires up from the front sprocket).

 :motorsmile:
2002 1200s, ART exhaust, mra windscreen, givi bags, stage one jet kit